top of page
  • Yazarın fotoğrafıİbrahim

Genel Maksat Bomba - General Purpose Bomb





Genel maksat bombaları; havadan atılan, yüksek patlayıcı ihtiva eden, yüksek basınç, parça tesiri ve nüfuz etme özelliklerine sahip bir bombadır. Birliklere, araçlara ve binalara karşı etkili olacak şekilde tasarlanmıştır. Çeşitli taktik uygulamalar için kullanışlı olması ve nispeten ucuz olması nedeniyle, bombardıman ve saldırı uçaklarının ortak bir silahıdır. Bu tür bombalar toplam ağırlığının %30-40'ı kadar patlayıcıya ve kalın metal duvarlı bir kasaya sahiptir. Çoğu uçakta bomba bölmesi bulunmadığından, bomba dışarıda taşınmaktadır. Bu yüzden genel maksat bombaları sürtünmeyi en aza indirecek şekilde tasarlanmıştır.


Alçak irtifa saldırılarında, saldıran uçağın patlamadan etkilenme ihtimali vardır. Ya da yüksek irtifada olsa bile atılan mühimmatın gücüne göre yine patlamadan etkilenebilir. Bu gibi durumların önüne geçmek ve uçağa belli bir kaçış zamanı tanımak için çoğu bombada atıldıktan sonra sürtünme yaratacak malzeme kullanılır. Bunlar paraşüt tertibatı, açılır kanatçıklar gibi aksamlardır.


Genel maksat bombalar genellikle ağırlıklarına göre tanımlanırlar. İki tip ağırlık tanımı vardır. Nominal ağırlık, Gerçek ağırlık.

Örneğin Mk-82 genel maksat bombasının nominal ağırlığı 500 lb. olmasına karşın, yapılandırmasına bağlı olarak gerçek ağırlığı 510-570 lb. arasında değişir.




Genel maksat bombaları ihtiyaca göre modifiye edilebilir. Çeşitli tapalar takılabilir, farklı kanat tipleri seçilebilir.


Kabaca bunların sebeplerinden bahsetmek istersek konuya patlayıcıyı nerede patlatmak istediğimizle başlayabiliriz. Bir patlayıcı toprağa nüfuz ederse yüzeyde çok geniş bir alanda etkili olması mümkün değildir. Bu yüzden eğer görev yüzeydeki personel veya teçhizat ise, bu duruma uygun tapa kullanarak yüzeye temas anında ya da etmeden infilak sağlayabiliriz. Örneğin bu videoyu 0.25 hızda izleyecek olursanız infilağın temas anında oluştuğunu ve bütün basıncın yüzeyde etkili bir şekilde dağıldığını görebilirsiniz.



Bunun yanında bina gibi çokta güçlendirilmiş olmayan yapıların imhası söz konusu ise gecikmeli bir infilak terhih edilerek bombanın binanın içerisinde patlaması sağlanabilir. Fakat bu her zaman tercih edilecek bir yöntem olmayabilir. Bina ya da güçlendirilmiş yapılar (sığınak, cehpanelik) gibi hedeflerde daha çok nüfuz edici bombanın kullanılması etkili sonuçlar verecektir.


Tapanın yanında genel maksat bombalarına çeşitli kanatçık/paraşüt takılabilir. Bunlar sadece bombanın düşünü yavaşlatıp atıcı platforma zaman kazandırmak maksadıyla olabileceği gibi bir güdüm sisteminin parçası da olabilir. Bu sayede atılan mühimmatlar daha hassas bir vuruş yeteneği kazanmış olacaklardır. Genel maksat bombalar serbest düşüş ile hedeflerine ulaşırlar. Fakat kanatların yanında mühimmata eklenecek çeşitli arayıcı/güdüm başlıklarının takılması sıradan bir bombayı çok daha etkili bir silah haline getirebilir. Akıllara güdümlü mermiler gelebilir fakat burada fayda sağlayan iki husus vardır. Birincisi sıradan bir demir bomba elimizdeyken çeşitli eklentilerle bir çok kullanım alanı olan birbirinden farklı bombalar elde ediyor olmamız. İkincisi ise güdümlü mermilerden çok daha ucuz olması.


Bu çizim ile genel maksat bombasının bölümlerini inceleyebilirsiniz. Unutmayın kuyruk ve tapa çıkarılabilir/değiştirilebilir. Yeni eklenen tertibat ile bombanın görünümü/boyutu çok daha farklı hale gelebilir ve bomba çok daha iyi yetenekler kazanabilir.


Sağ tarafta bombanın kesit halini görmektesiniz. Bu bombada düz düşmesi için bir kuyruk ve iki adet tapa bulunmaktadır. İhtiyaç halinde merkez tüp sayesinde baştaki parça ile kıçtaki parça irtibatlanabilir. Bu sayede; örneğin lazer arayıcı güdüm gibi bir kit takıldığında, baştaki arayıcı başlık ile kıçtaki kanatlar kolayca yönlendirebilir.


Günümüzde birçok ülke tarafından sıklıkla kullanılan genel maksat bombası Mk-80 seri Genel Maksat bombalarıdır.

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page