Yerli ve Milli olarak üretilen ana muharebe tankı ALTAY gelişmiş teknolojisi ve donanımlarıyla TSK'nın çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacak. BMC tarafından üretimi üstlenilen tankın 2023'te faaliyete geçmesi tahmin ediliyor. T1 ve T2 olmak üzere iki versiyonu üretim aşamasındadır. Gelişen dünyaya ayak uyduran teknolojisiyle T3 versiyonuyla insansız ALTAY tankının üretimi de planlanmaktadır.
250 adet tankın TSK'ya teslimi planlı olup, üretim aşamasında ASELSAN, ROKETSAN, MKEK, HAVELSAN'ın da dahil olduğu 200'e yakın alt yüklenici bulunmaktadır. Alt yüklenicilerin büyük çoğunluğu Türk firmalarıdır.
Silah Sistemi
Namlusu MKE tarafından üretilecek olup 3 km menzile sahiptir. STANAG 4385'e uyumlu her türlü 120x570 mm mühimmatları atabilecek. Namlu yivsiz setsizdir (SMOOTHBORE). Namlu uzunluğu 6,6 m, ağırlığı ise 1324 kg'dir. Lazer güdümlü mühimmat atabilme yeteneğine sahiptir. Toplamda 40 adet mühimmat kapasitesi vardır. Ayrıca tanka 7,62mm ve 12,7mm makineli tüfek ve 40mm bombaatar eklenebilecek.
Motor Gücü
Yaklaşık 26 lt. hacminde V12 motor tanka güç verecek. Bu motor 1500 beygir güç üretmektedir. Ayrıca 2 adet yüksek basınçlı turbo şarj ile beslenen sistem 5 ileri 3 geri vitese sahip. En fazla 65 km hıza ulaşabilen ALTAY engebesiz arazide 45 km hıza çıkabilmektedir. Ayrıca %60 tırmanma kabiliyeti bulunmaktadır. Yüksek ve düşük sıcaklıkta (+52/-32) çalışma kabiliyetine sahiptir. 61.700 kg boş ağırlığa ve 450 km menzile sahiptir.
Yerli ve Milli Zırh Sistemi ve Balistik Koruma, Yüksek Mayın Koruması (İlave Mayın Kiti), Parçacık Kalkanı (Spall Liner), Aktif Koruma Sistemi, Lazer Tespit ve Uyarı Sistemi, Muharebe Sahası Tanıma ve Tanıtma Sistemi, Nükleer ve Kimyasal Tehdit Algılama Sistemi, Yangın Söndürme Sistemi ve İnfilak Bastırma Sistem, Yaşam Destek Sistemi, Sisleme Sistemi, Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi teknolojilerine sahiptir.
Tank komutanı, nişancı, doldurucu ve sürücü olmak üzere 4 mürettebata sahiptir.
Comments