top of page
  • Yazarın fotoğrafıİbrahim

AKINCI TİHA - Havadan Havaya Muharebe Yapabilen Taarruzi İnsansız Hava Aracı

Güncelleme tarihi: 29 Haz 2022


İsmini Azerbaycan ve Libya savaşlarıyla dünyaya duyuran BAYKARTECH savunma şirketi bu seferde taarruzi insansız hava aracı AKINCI'yı üreterek insansız hava araçları konusunda ciddi bir atılım yapmış durumda. Hedefleri bu konuda dünya liderliği konumuna yükselmek olan BAYKAR savunma sanayinin hayata geçmiş, başarıya ulaşmış ya da üretim aşamasında olan çeşitli önemli projeleri bulunuyor. Bu yazıda şuan üretimi tamamlanmış ve 2021'de TSK'ya teslim edilmiş olan AKINCI ile ilgili bilgiler vereceğiz.


AKINCI'nın Temel Uçuş ve Kontrol Yetenekleri


AKINCI; Türkiye'nin havadan havaya taarruz yapabilen ilk insansız hava aracıdır.


20 m. kanat açıklığına, 4.1 m. yüksekliğe, 12.2 m. uzunluğa sahiptir. En fazla kalkış ağırlığı 6000 kg. olan AKINCI'nın 1500 kg. faydalı yük taşıma kapasitesi bulunmaktadır.


Her AKINCI'da iki adet Turboprop motor kullanılmaktadır. Turboprop motor; arkasında çalışan bir turbojet motorundan aldığı güçle bir pervaneyi çeviren motor türüdür. Düşük hızlarda yüksek verim sağlar. AKINCI-A modelinde 2 adet 450 HP, AKINCI-B modelinde 2 adet 750 HP motor kullanılıyor. AKINCI-C modeli ise halen üretim aşamasında olup 2 adet 950 HP motor kullanılması planlanmaktadır. Operasyonel olarak 30.000 feet en fazla 40.000 feet yükseklikte görev yapabilen AKINCI'nın havada kalış süresi 24 saattir. Seyir hızı 150 knots iken 195 knots hıza kadar çıkabilmektedir.


Çift yedekli SATKOM (Satellite Communication = Uydu İletişimi) BLOS (Uydu Haberleşme Sistemi) ve çift yedekli LOS (Ufuk Hattı Haberleşme, 150 km mesafeden) sistemleri bulunmaktadır. Tam otomatik uçuş kontrol sistemine sahiptir. Yer sistemlerine bağımlı olmaksızın tam otomatik hassas iniş ve kalkış yapabilir. GPS bağlantısı olmadan seyrüsefer yapabilir. Tam otomatik seyir ve planlanmış rota takibi yapabilir.


AKINCI'nın Taşıyabileceği Mühimmatlar


Avyonikler

  • Ulusal AESA Radarı

  • Aselsan Ortak Açıklık Hedefleme Sistemi

  • Elektronik Harp Podu

AKINCI TİHA Belgeseli




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page